Ποια είναι η ιστορία των ξηρών καρπών κατά την αρχαιότητα;

Ποια είναι η ιστορία των ξηρών καρπών κατά την αρχαιότητα;

Το έθιμο της κατανάλωσης ξηρών καρπών πηγάζει από τα παλιά. Η ιστορία του ανάγεται στην αρχαία Ελλάδα, όπου αυτά τα θρεπτικά σνακ συμπεριλαμβάνονταν στα «τρωγάλια» και αποτελούσαν το κύριο συνοδευτικό του κρασιού κατά τη διάρκεια των συμποσίων. Στην αρχαιότητα, οι ξηροί καρποί καταναλώνονταν ως σνακ και προστίθετο σε πολλά πιάτα. Η τακτική κατανάλωσή τους πίστευαν ότι ενίσχυε την προσωπική σοφία και τη γενική υγεία.

Τα καρύδια θεωρούνται κατεξοχήν ως ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά υλικά, καθώς η καλλιέργειά τους πιστεύεται ότι πρωτοξεκίνησε από τους αρχαίους Έλληνες. Τα καρύδια ονομάζονταν «καρπός του βασιλικού δέντρου» και πίστευαν ότι ο Δίας, ο πατέρας των θεών του Ολύμπου, τα κατανάλωνε για να αποκτήσει περισσότερη δύναμη και σοφία όταν κατέβαινε στη γη. Επίσης, τα καρύδια πίστευαν ότι είχαν αφροδισιακές και θεραπευτικές ιδιότητες και όταν αναμειγνύονταν με σύκα και μια ζύμη από νερό και αλεύρι λειτουργούσαν ως ισχυρό αντίδοτο σε δηλητήριο.

Οι ξηροί καρποί ήταν ένα από τα βασικά τρόφιμα όχι μόνο της αρχαίας Ελλάδας αλλά και των μεταγενέστερων λαών. Σύμφωνα με την ιστορία, όχι μόνο ήταν γνωστοί από την αρχαιότητα, αλλά οι άνθρωποι τους συνδέουν με παράξενες κι αλλόκοτες δοξασίες. Για παράδειγμα, οι αρχαίοι Πέρσες πίστευαν ότι η κατανάλωση πέντε αμυγδάλων πριν από την κατανάλωση κρασιού θα απέτρεπε τη μέθη και τις βλαβερές συνέπειές της. Πίστευαν επίσης ότι τα αμύγδαλα απωθούσαν τις «μάγισσες» και βοηθούσαν τις θηλάζουσες μητέρες να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος.

Σήμερα, αυτή η αντίληψη έχει αντικατασταθεί από τα ευρήματα επιστημονικών ερευνών, που αναδεικνύουν όλα τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν οι ξηροί καρποί στην υγεία μας. Οι επιστήμονες και οι διατροφολόγοι παροτρύνουν, λοιπόν, τους ανθρώπους να καταναλώνουν καθημερινά ξηρούς καρπούς ως μέρος μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

Οι ξηροί καρποί από την Προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα

Από τους προϊστορικούς χρόνους, στα Αρχαία Βασίλεια, στον Μεσαίωνα και σήμερα, οι ξηροί καρποί αποτελούσαν πάντα μια αξιόπιστη πηγή τροφής σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Πράγματι, ήταν ένα από τα πρώτα ημι-επεξεργασμένα προϊόντα, τα οποία όχι μόνο ήταν βολικά για να τα έχει κάποιος μαζί του, αλλά και άντεχαν άριστα στους μακρούς, σκληρούς χειμώνες, εάν φυσικά γινόταν η σωστή αποθήκευση και καλή συντήρηση.

Υπάρχουν πολλές αρχαίες περιγραφές των ξηρών καρπών. Μία από αυτές βρίσκεται στη Βίβλο. Σύμφωνα με τη Βίβλο, στο δεύτερο ταξίδι τους στην Αίγυπτο, οι αδελφοί του Ιωσήφ έφεραν πίσω φιστίκια και τα χρησιμοποίησαν για εμπορικούς σκοπούς. Εντωμεταξύ, τα αμύγδαλα αποτελούσαν βασική τροφή των αρχαίων λαών της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι τα έτρωγαν ψημένα, αλεσμένα ή και ολόκληρα.

Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που επινόησαν τα ζαχαρωμένα αμύγδαλα, τα οποία συχνά δίνονταν ως γαμήλια δώρα σαν σύμβολο γονιμότητας. Ειδικότερα, το αμυγδαλέλαιο χρησιμοποιούνταν φαρμακευτικά σε πολλούς πολιτισμούς της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής πριν από την εποχή του Χριστού. Οι ειδικοί της φυσικής ιατρικής εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το αμυγδαλέλαιο για τη θεραπεία της δυσπεψίας, ως καθαρτικό και για την ανακούφιση από τον βήχα και τη λαρυγγίτιδα.

Παρά τις θαυμάσιες ιδιότητες των ξηρών καρπών, αξίζει να θυμόμαστε ότι είναι πλούσιοι σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, δεν προκαλούν χοληστερίνη και περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες. Τέλος, όλοι οι ξηροί καρποί αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης. Ε και ειδικά τα καρύδια φημίζονται για τα ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία μας.

Επισκεφτείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα της Nutriscious και απολαύστε τους πιο υγιεινούς και θρεπτικούς ξηρούς καρπούς μέσα από «έξυπνες» συσκευασίες εβδομαδιαίας κατανάλωσης.

Πηγή: panmer.gr, el.healthy-food-near-me.com

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν