Πώς να φτιάξετε αλεύρι ξηρών καρπών στο σπίτι

Πώς να φτιάξετε αλεύρι ξηρών καρπών στο σπίτι

Το μαγείρεμα με αλεύρι ξηρών καρπών είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στο μαγείρεμα με αλεύρι σιτηρών, είτε αυτό πρόκειται για λόγους υγείας είτε για λόγους αλλεργίας. Με βασικό συστατικό τη μοναδική γεύση των ξηρών καρπών, μπορείτε να δημιουργήσετε αγαπημένα αλμυρά πιάτα και γλυκά. Συνεπώς, η προσθήκη ενός τέτοιου αλευριού στη διατροφή σας μπορεί μόνο να εμπλουτίσει τα πιάτα σας με νοστιμιά και θρεπτικά συστατικά.

Αν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ αλεύρι ξηρών καρπών, γνωρίζετε ότι είναι πολύ πιο ακριβό από το κανονικό αλεύρι. Αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα και να διατηρήσετε το αλεύρι ξηρών καρπών σας φρέσκο, μάθετε πώς να το φτιάχνετε μόνοι σας στο σπίτι. Είναι μία πολύ πιο εύκολη διαδικασία απ’ότι φαντάζεστε και χρειάζεται ελάχιστο από τον χρόνο σας.

Για να μάθετε πώς να παρασκευάζετε αλεύρι ξηρών καρπών στο σπίτι, ακολουθήστε τα παρακάτω πανεύκολα βήματα:

Βήμα 1ο: Προετοιμασία ξηρών καρπών

Σε πρώτο στάδιο, θα πρέπει να επιλέξετε τον τύπο αλευριού που θέλετε να παρασκευάσετε, δηλαδή να επιλέξετε έναν ξηρό καρπό που σας αρέσει ώστε να προετοιμάσετε τη συνταγή. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους ξηρούς καρπούς που χρησιμοποιούνται σήμερα για την παρασκευή του συγκεκριμένου αλευριού είναι τα αμύγδαλα, τα κάσιους και τα φουντούκια. Κάθε ένας από αυτούς τους διαφορετικούς ξηρούς καρπούς προσδίδει ελαφρώς διαφορετική γεύση στο μαγείρεμα και στο ψήσιμο, οπότε είναι καλύτερο να πειραματιστείτε με διαφορετικές ποικιλίες για να εντοπίσετε αυτή που σας αρέσει περισσότερο. Μόλις βρείτε τον αγαπημένο σας ξηρό καρπό, τότε θα είστε έτοιμοι να φτιάξετε τη συνταγή.

Αρχικά, γεμίστε μια μεσαία κατσαρόλα κατά το ήμισυ με νερό. Παράλληλα, ενώ περιμένετε το νερό να βράσει, ξεπλύνετε τους ξηρούς καρπούς που έχει επιλέξει με ζεστό νερό. Με αυτό τον τρόπο θα απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα που έχουν απομείνει, π.χ. μικρά σωματίδια.

Αφού ξεπλύνετε τους ξηρούς καρπούς και το νερό έχει έρθει σε κατάσταση βρασμού, προσθέστε τους στην κατσαρόλα. Αφήστε τους στο καυτό νερό για μόνο 10 δευτερόλεπτα περίπου και, στη συνέχεια, μεταφέρετε τους ξηρούς καρπούς σε μία καθαρή πετσέτα. Αμέσως μετά, θα τρίψετε τους ξηρούς καρπούς στη πετσέτα για να αφαιρέσετε τη φλούδα τους. Σε περίπτωση που δεν αφαιρούνται, χρησιμοποιήστε ένα μικρό, κοφτερό μαχαίρι.

Βήμα 2ο: Άλεση ξηρών καρπών

Η άλεση των ξηρών καρπών συνήθως πραγματοποιείται σε μύλο, ωστόσο, αν δεν έχετε αυτή την ευχέρεια μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε ένα μπλέντερ.

Για αυτή τη διαδικασία, θα χρειαστείτε μόνο ένα φλιτζάνι και το μπλέντερ. Γεμίστε το μισό περίπου φλιτζάνι με ξηρούς καρπούς και αδειάστε το κάθε φορά μέσα στο μπλέντερ. Χτυπήστε τους μέχρι να διαλυθούν και να μοιάζουν με ψίχουλα ψωμιού. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξετε να μην ανακατέψετε υπερβολικά τους ξηρούς καρπούς καθώς αν μείνουν πολύ ώρα στο μπλέντερ, θα μετατραπούν σε βούτυρο αντί για αλεύρι ξηρών καρπών.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα κόσκινο ή παρόμοιο εργαλείο για να περάσετε τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς. Αν κάποια κομμάτια εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλα, μπορείτε να τα περάσετε ξανά από το μπλέντερ, σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία. Τέλος, επαναλάβετε τα βήματα μέχρι όλοι οι ξηροί καρποί να έχουν τη σωστή σύσταση.

Βήμα 3ο: Αποθήκευση αλευριού ξηρών καρπών

Τώρα που το αλεύρι σας είναι έτοιμο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα το αποθηκεύετε και σωστά. Φυλάξτε το αλεύρι ξηρών καρπών σας σε αεροστεγές δοχείο και αποθηκεύστε το στο ψυγείο. Διαφορετικά, μπορείτε να το κάνετε να διαρκέσει ακόμα περισσότερο, διατηρώντας τό στην κατάψυξη. Έτσι, θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ανά πάσα στιγμή χωρίς να ανησυχείτε για το εάν το αλεύρι ξηρών καρπών σας έχει χαλάσει με τον καιρό.

Αν θέλετε να παρασκευάσετε το δικό σας αλεύρι ξηρών καρπών στο σπίτι, μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα της Nutriscious για να προμηθευτείτε τους αγαπημένους σας!

Πηγή: olivemagazine.gr, gonature.gr, sincerelynuts.com

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν