Τα φιστίκια είναι ωφέλιμα για την υγεία. Μύθος ή Αλήθεια;

Τα φιστίκια είναι ωφέλιμα για την υγεία. Μύθος ή Αλήθεια;

Τα φιστίκια είναι ένα είδος ξηρού καρπού γνωστό για την υψηλή διατροφική του αξία και την πεντανόστιμη γεύση του. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα και μπορούν να ενισχύσουν τη θρεπτική αξία μιας ποικιλίας τροφίμων από αλμυρά έως και γλυκά πιάτα. Τα φιστίκια είναι ένας μικρού μεγέθους καρπός της φιστικιάς που ανήκει στην οικογένεια Anatidae. Πιο συγκεκριμένα, αυτά είναι δίοικα φυλλοβόλα δέντρα που πρωτοκαλλιεργήθηκαν στο ζεστό, ξηρό κλίμα της νοτιοανατολικής Μεσογείου, πιθανότατα στην περιοχή του Ιράν.

Σήμερα τα φιστίκια καλλιεργούνται σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Κίνας, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Στην Ελλάδα, τα φιστίκια καλλιεργήθηκαν κυρίως στο νησί της Αίγινας από τα μέσα του 19ου αιώνα και στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα, είναι γνωστά ως "φιστίκια Αιγίνης" και διακρίνονται για την ποιότητά τους ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλή για την υψηλή διατροφική τους αξία.

Ποια είναι τα σημαντικότερα οφέλη των φιστικιών για την υγεία;

Περιέχουν μια πληθώρα από θρεπτικά συστατικά

Τα φιστίκια είναι μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Β6, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές διεργασίες στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής ανάπτυξης, του μεταβολισμού των πρωτεϊνών και της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα. Έχουν επίσης σημαντικές ποσότητες άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως χαλκό, θειαμίνη, μαγγάνιο και φώσφορο. Το μεγαλύτερο μέρος του λίπους στα φιστίκια είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς. Τέλος, τα φιστίκια περιέχουν φυτικές ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε, οι πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Έχουν λίγες θερμίδες αλλά υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης

Τα φιστίκια είναι μια τροφή που περιέχει λιγότερες θερμίδες από όλους συνολικά τους ξηρούς καρπούς, γεγονός που τους καθιστά μια καλή επιλογή για σνακ. Αποτελούν επίσης εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, καθώς παρέχουν επαρκείς ποσότητες και των εννέα απαραίτητων αμινοξέων που δεν μπορούν να συντεθούν από τον ίδιο τον οργανισμό.

Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση φιστικιών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και μπορεί να βελτιώσει το λιπιδαιμικό προφίλ, να μειώσει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, γνωστής και ως "κακής χοληστερόλης", και να επιφέρει καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα. Όλα αυτά σχετίζονται κυρίως με την υψηλή περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ και ακόρεστα λιπαρά οξέα. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση φιστικιών έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω της παρουσίας μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, μαγνησίου και καλίου.

Ελέγχουν το βάρος και τον κορεσμό

Τα φιστίκια κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση ή και απώλεια του βάρους σας. Γεμάτα από ενέργεια και υγιεινά λιπαρά, έχουν επιπλέον ευεργετικές ιδιότητες καθώς αυξάνουν τον κορεσμό και μειώνουν την πείνα σας.

Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα φιστίκια αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη Ε, το σελήνιο, η λουτεΐνη και η ρεσβερατρόλη, ακόρεστων λιπαρών οξέων και μετάλλων όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο, τα οποία δρουν συνδυαστικά για την πρόληψη του καρκίνου και τη ρύθμιση της φλεγμονής.

Αφού καταρρίψαμε έναν ακόμα μύθο, νομίζω πως αξίζει να επισκεφτείτε τη σελίδα της Nutriscious για να ανακαλύψετε τα πιο νόστιμα αλλά κυρίως θρεπτικά για την υγεία φιστίκια.

Πηγή: mednutrition.gr, wikihealth.gr

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια πρέπει να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν